Join the family ATR

Політв’язня Едема Смаїлова турбують проблеми з зубами — адвокат

26 November 2020, 08:43
579

Адвокат Назім Шейхмамбетов відвідав політв'язнів, фігурантів другої бахчисарайської групи «справи про тероризм» Тимура Ібрагімова та Едема Смаїлова у СІЗО-5 Ростова-на-Дону.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це повідомляють активісти «Кримської солідарності».

«Я зустрівся з засудженим головою релігійної громади «Топчикой» села Долинне Едемом Смаїловим. Він розповідає про те, що наразі у нього є проблема з зубами, яка супроводжує його вже досить довго. Відомо, що в СІЗО надання медичної допомоги, зокрема, пов'язаної з лікуванням зубів — важко вирішуване питання», — каже адвокат.

Окрім того, захисник передає, що Едем Смаїлов написав заяву про ознайомлення з матеріалами справи для підготовки до судового засідання по розгляду апеляційних скарг, але цей процес ще не почався.

За інформацією адвоката, взаємовідносини з адміністрацією СІЗО, з сусідами по камері в обох кримськотатарських активістів — нормальні. Щодо умов утримання — і Тимур Ібрагімов, і Едем Смаїлов зараз знаходяться в камері, де в кожного є своє спальне місце.

«Треба зазначити, що в СІЗО-5 дуже коректні співробітники слідчого ізолятора. Про це важко було сказати в інших слідчих ізоляторах. Найчастіше наші підзахисні стикалися з дуже брутальним поводженням. Але тут, слава Богу, цього немає», —  підкреслив Назім Шейхмамбетов.

За словами адвоката, харчування в СІЗО не завжди враховує релігійний аспект підзахисних. Тому політв'язні подякували всім, хто допомагає та здійснює передачі.

«Едем Смаїлов і Тимур Ібрагімов передають слова привітання та подяки всім, хто стежить за їхньою «справою», як в Криму, так і за його межами. Незважаючи на всі тяготи і злигодні, з якими вони стикаються в СІЗО або виправних колоніях, вони кажуть, що їх боротьба не зупиниться», — додав захисник.

Голова релігійної громади Смаїлов висловив слова подяки генеральному консульству України в місті Ростов-на-Дону, що підтримує та надає матеріальну допомогу політв’язням.

«Це дуже важливий сигнал від держави Україна, який свідчить про те, що держава займається політв'язнями і громадянами України. Це дає впевненість у тому, що рано чи пізно все буде знято, і люди будуть на свободі», — передав слова свого підзахисного Шейхмамбетов.

Як повідомляв ATR.ua, 16 вересня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа). Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекір’яєва, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва і Едема Смаїлова сумарно засудили до 110 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Ще одного фігуранта цієї «справи» — Ернеса Аметова — визнали невинним.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року під час масових облав у Бахчисараї за обвинуваченням у «тероризмі» окупанти затримали шістьох кримських татар: Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір`яєва та Ернеса Аметова. У травні 2018 року в Криму також затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва та жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Обвинувачення проти них долучили до «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група).