Join the family ATR

«Розумне» місто посеред пустелі — у Єгипті будують нову технологічну столицю: ZAMAN

3 September 2021, 08:03
768

У новій столиці Єгипту поруч із Каїром жителі будуть використовувати смарт-карти і додатки, щоб відкривати двері і здійснювати платежі.

В інтернет у новій столиці можна буде заходити через загальнодоступний Wi-Fi, який роздають з ліхтарних стовпів. 

У місті також буде встановлена мережа із 6 тисяч камер. З їх допомогою будуть стежити за пішоходами, машинами, регулювати рух і дізнаватися про підозрілу активність.

«Ми хочемо, щоб наші жителі встановили мобільний додаток нової столиці і управляли своїм життям через телефон», — каже голова технологічного бюро Мохамед Халіл.

Творці «розумного міста» сподіваються вирішити проблеми, які наявні сьогодні в Каїрі. Серед них — погана інфраструктура і телефонний зв'язок, висока щільність населення і багатогодинні черги в державних установах.

Як відомо, нове місто будують з нуля посеред пустелі. У «новій адміністративній столиці» житимуть 6 з половиною мільйонів людей. Для перших держслужбовців вона відкриється вже наприкінці року. Деякі єгиптяни вважають, що нову столицю створюють лише для еліти, оскільки більшість людей не зможуть дозволити собі купити там житло. Інші ж вважають, що технологічний підйом давно назрів.

«По-перше, можна буде заощадити час і сили. Можна буде уникнути рутини, паперової роботи, ведення архівів. Все буде сучасним. Я бачив таке в Європі ще у 90-х роках. Все це буде корисно для громадян», — впевнений житель Тарек Хабіб.

Водночас, у людей виникає багато побоювань. Деякі вважають, що системи стеження і камери будуть порушувати приватність громадян і допоможуть встановити тотальний контроль.