Join the family ATR

Красногвардійська група «справи про тероризм» — омбудсмен засудила рішення російського суду про відхилення апеляції

2 November 2021, 10:13
748

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова засудила рішення російського суду про відхилення клопотання захисту Рустема Емірусеінова, Арсена Абхаірова та Ескендера Абдулганієва.

Про це омбудсмен написала на своїй сторінці у Facebook.

«Засуджую рішення Військового апеляційного суду міста Власиха Московської області, який залишив чинним вирок Південного окружного військового суду фігурантам так званої «красногвардійської справи Хізб ут-Тахрір». Кримські татари Ескендер Абдулганієв, Арсен Абхаїров та Рустем Емірусеїнов відбуватимуть покарання за «злочини», які вони не скоювали, у російських колоніях терміном від 12 до 17 років», — наголосила Денісова. 

За її словами, апеляційний розгляд відбувався з порушенням принципів справедливості та неупередженості. Зокрема, під час слухання було відхилено клопотання підсудних про надання достатнього часу на ознайомлення з матеріалами «справи».

Омбудсмен також звернула увагу, що поліція знову затримала кримськотатарських активістів, які прийшли до «Гарнізонного військового суду» у Криму, аби підтримати бранців.  

«19 людей було доставлено до Центрального відділу поліції міста Сімферополя. Зараз під будівлею зібралося ще близько 80 активістів, яких поліція почала розганяти», — пише вона. 

Людмила Денісова закликала міжнародну спільноту продовжувати санкційно-політичний тиск на Росію, а також наголосила, що відповідно до норм міжнародного права, РФ як держава-окупант зобов'язана негайно припинити політичні репресії проти місцевого населення тимчасово окупованої нею півострова.