Join the family ATR

Перший день локдауну в Україні — люди штурмують центри вакцинації: ZAMAN

3 November 2021, 08:22
423

Напівпорожня підземка та поліцейські перевірки. Так минув перший день локдауну в Києві.

З понеділка, щоб користуватися громадським транспортом, треба мати негативний ПЛР-тест чи тест на антиген, що діє 72 години, або ж сертифікат про вакцинацію однією чи двома дозами. Також можна їздити з довідкою про одужання від коронавірусу. 

За дотриманням правил слідкують спеціальні групи правоохоронців, вибірково перевіряючи необхідні документи.

Окрім того, забороняється робота кафе та ресторанів, ТРЦ, непродовольчих ринків та крамниць, проведення масових заходів тощо. Втім, обмеження не діятимуть, якщо 100% працівників та відвідувачів вакциновані. 

У кафе та ресторанах контроль суворіший. Замовлення не приймають, поки не впевняться, що клієнт вакцинований, має негативний тест чи вже перехворів коронавірусом. Працівники ресторанів кажуть, що більшість відвідувачів з розумінням ставиться до правил. Втім, є й такі, що здіймають галас, мовляв, їхні права порушено. 

Обмеження червоної зони спонукали людей штурмувати центри вакцинації. Таких у столиці більше двохсот. Туди можна потрапити за електронним записом у застосунку Healthy або ж у живій черзі. У застосунку ДІЯ також з’явився дитячий ковід-сертифікат. Його можуть згенерувати батьки дітей, старших 12 років, які отримали 1 дозу вакцини чи пройшли повний курс щеплення.

Як відомо, наразі цілком вакцинованих українців — більше 7 з половиною мільйонів. Це складає понад 17% населення. 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що гірше вже позаду, та очікує стабілізації ситуації. 

«Минулого тижня ми всі бачили антирекорди. Ми переконані, що наступного тижня буде стабілізація ситуації, тому що введено 15 «червоних» зон у 15 областях. Вони дають свій результат. Звичайно, збільшується і рівень вакцинації, але також працюють і карантинні обмеження. Тому ми очікуємо стабілізації», — каже він. 

Втім, поки що показники захворюваності в Україні залишаються одними з найвищих у Європі. Минулої доби, на материковій частині зафіксовано майже 19 з половиною тисяч нових пацієнтів, одужали — більше 12 з половиною тисяч. А 700 людей не змогли подолати ховоробу та пішли з життя.