Join the family ATR

Портрети жертв російської окупації Криму — у Києві відбулася прем’єра документальної п’єси «Крим, 5 ранку»: ZAMAN

4 November 2021, 10:23
622

У Київському «Українському домі» презентували документальну п’єсу «Крим, 5 ранку».

На глядачів з екрана дивиться Веджіє Кашка. Ветерана кримськотатарського національного руху окупаційні силовики вбили у 2017 році під час облави. Далі, історія Решата Амєтова — першої жертви російських окупантів, жорстоко вбитого у 2014-му.

Документальний перформанс за п'єсою Наталії Ворожбит та Анастасії Косодій створили на основі інтерв'ю з кримськотатарськими бранцями та їхніми родинами.

«5 ранку — час, коли темні сили можуть прийти у дім, де всі сплять, перевернути все догори дриґом та забрати до в’язниці батька, сина або чоловіка. І поки наші співвітчизники за надуманими звинуваченнями знаходяться за ґратами, ми хочемо розповісти їхні історії, бо за кожним політв’язнем стоїть важлива, цікава та хвилююча людська доля», — каже заступник гендиректора Українського інституту Алім Алієв.

Голоси бранців та їхніх родин озвучили артисти та журналісти. Історію Ремзі Бекірова розповідає режисер Ахтем Сеітаблаєв. У ролях також розповідають те, що довелося пережити родинам першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла та братів Асана і Азіза Ахтемових.

Як повідомили організатори, під час перформансу глядач поступово знайомитиметься із сім'ями героїв, їхніми очікуваннями та страхами, з усім, з чим їм довелося зіткнутися за ці роки окупації.

Перформанс про життєві історії кримськотатарських бранців Кремля покажуть також у Польщі, Німеччині та інших країнах, за підтримки Міністерства закордонних справ та Українського інституту.