Join the family ATR

У ЄС погодили вилучення України із «зеленого» списку — тотального закриття кордонів не буде: ZAMAN

6 November 2021, 12:00
649

На тлі погіршення епідемічної ситуації посли ЄС погодили вилучення України із «зеленого списку» для подорожей наступного тижня.

Рішення про виключення України зі списку автоматично не означатиме зміни правил перетину кордону. Проте країни ЄС, як правило, дослухаються до рекомендації Ради ЄС та запроваджують обмеження на в’їзд для жителів країн, яких немає у списку, та на туристичні мандрівки для них. 

Втім це ще не остаточне рішення, каже міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Після виключення України з «зеленого списку» ЄС тотального закриття кордонів Євросоюзу не буде. Це рекомендація, а фінальні рішення ухвалюватиме кожна окрема країна ЄС. МЗС України активно працює з партнерами, аби зберегти максимальну свободу подорожей для українців», — зазначив він.

Як відомо, з наступного тижня невакциновані українці, які перехворіли коронавірусом, зможуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання. Він дозволить упродовж 90 днів без обмежень працювати, відвідувати заклади та пересуватися у жовтій та червоній зонах карантину. При цьому обов’язковою підставою для його генерації буде запис лікаря про встановлений діагноз, який відображатиметься в електронній системі охорони здоров’я. 

Нагадаємо, що у «червоній» карантинній зоні нині перебувають Київ та 16 областей. Там фіксують найвищі показники захворюваності, госпіталізацій та смертності.

Як відомо, майже 26 з половиною тисяч випадків COVID-19 виявили на материковій частині України минулої доби. Одужали більше 12 тисяч українців, а ще 696 людей не змогли подолати хворобу.