Join the family ATR

Мігранти штурмували кордон — у Польщі скликають війська територіальної оборони: ZAMAN

9 November 2021, 09:56
479

Керівництво військ територіальної оборони Польщі опублікувало сповіщення для учасників загонів територіальної оборони, закликаючи їх ближчим часом бути готовими вирушити на допомогу прикордонникам через очікувану провокацію білоруського режиму.

Відповідне оголошення опублікували в офіційному Twitter.

Учасників загонів просять перевірити своє обладнання та попередити роботодавців і рідних. Людей, що проживають у прикордонних з Білоруссю воєводствах, просять бути готовими рушати на збір через 6–12 годин, з воєводств у центрі країни — у межах доби. 

Міністр оборони Маріуш Блащак заявив, що на кордоні вже перебувають 12 тисяч військових. Зараз зі сторони на білорусько-польському кордоні збираються сотні мігрантів. 

Як повідомила  прессекретарка польської прикордонної служби Ганна Михальська, патруль солдатів Війська Польського обстріляли з боку Білорусі, ймовірно, холостими набоями. Про стрілянину на кордоні з білоруського боку повідомили й литовські прикордонники. Близько півночі на території Білорусі, біля Швенченського району, було чути три постріли. За годину на цій же території пролунав ще один постріл. Відразу після опівночі, в ніч на п'ятницю, на кордоні Білорусі та Друскинінайського самоврядування Литви було випущено 7 сигнальних ракет.

«Якщо білоруський солдат цілиться у нашого солдата з автомата, перезаряджаючи його, наш може подумати, що зараз пролунає постріл. Поки що цього не сталося. У солдатів, які встановлюють загородження на кордоні, кидають петарди, залишають підозрілі пакети. Коли білоруський солдат, який зробив це, швидко втікає, то можна припустити, що відбудеться вибух. З такими ситуаціями ми стикаємось щодня», — каже речниця прикордонної служби Польщі Анна Міхальська.

Як відомо, у ЄС звинуватили уряд Білорусі в тому, що він сприяв незаконній міграції, бо хотів помститися за санкції проти білоруського режиму. А Міністерство закордонних справ Польщі викликало тимчасового повіреного у справах Білорусі Олександра Чесновського. Це сталося після того, як напередодні кордон незаконно перетнула група невідомих у формі та зі зброєю. До того ж, польський парламент затвердив план будівництва стіни на кордоні з Білоруссю вартістю 350 мільйонів євро. Міністерство закордонних справ Естонії закликало Євросоюз прискорити роботу над новим пакетом санкцій проти білоруського режиму на тлі загострення міграційної кризи на кордоні Польщі та Білорусі.