Join the family ATR

Нова сторінка в українсько-американських стосунках — Кулеба про нову хартію партнерства з США: ZAMAN

12 November 2021, 08:28
678

Нова сторінка в українсько-американських стосунках.

Такої думки міністр закордонних справ Дмитро Кулеба про нову хартію стратегічного партнерства України та Сполучених Штатів. 

Її підписали у Вашингтоні очільники зовнішньополітичних відомств Дмитро Кулеба та Ентоні Блінкен після засідання комісії стратегічного партнерства. Це означає, що навіть в разі зміни адміністрацій, співпраця між країнами залишиться незмінною. Вона стосується, зокрема, реформ в Україні та спротиву російській агресії.

«Оновлена хартія відображає непорушну відданість нашої країни просуванню взаємних пріоритетів, визначених у спільній заяві, підписаній 1 вересня президентами Байденом та Зеленським. Вона окреслює нашу співпрацю у безпеці, верховенстві права та економічній трансформації», — каже Блінкен.

Згідно з документом, Сполучені Штати підтверджують зобов’язання підтримувати незалежність та територіальну цілісність України. Передбачається тісніша взаємодія, щоб посилити безпеку Європи та Чорноморського регіону. 

Окрім того, Сполучені Штати застерегли Росію від нового витка агресії.

«Ми розуміємо їхню послідовність дій, і занепокоєні тим, що Росія може зробити серйозну помилку у намаганні повторити те, до чого вона вдалася у 2014 році. Тоді вона зібрала сили, перетнула суверенну українську територію і зробила це, неправдиво стверджуючи про провокацію. Ми вже бачили раніше, як вони говорили про провокації як обґрунтування агресії. Ми уважно за цим слідкуємо, і я вдячний нашим українським партнерам за неабияку стриманість», — додав держсекретар.

Ентоні Блінкен також наголосив, що Москва могла б робити більше для енергетичної безпеки Європи та застеріг від використання газу, як зброї, як це було раніше. Дмитро Кулеба парирував, наголосивши, що Росія вже використовує газ як зброю та заявив, що чекає реакції Німеччини, яка за його словами, має важелі впливу на РФ.