Join the family ATR

Тиснява та зламані огорожі — мігранти на білорусько-польському кордоні почали штурм: ZAMAN

16 November 2021, 07:41
520

Мігранти з близького сходу та Африки почали штурм переходу Брузги-Кузниця на білорусько-польському кордоні.

Велика колона у супроводі білоруських силовиків зранку вийшла зі стихійного табору у бік польського кордону. Там вони ставили намети, палили багаття. Димом від них заволокло КПП. Потім мігранти влаштували тисняву та знесли частину огорожі. 

За даними польських прикордонників, за минулу добу було зафіксовано 118 спроб нелегального перетину кордону з боку Білорусі. А з початку листопада зафіксовано понад 5 тисяч таких спроб.

«З самого ранку на прикордонному переході «Кузниця» з білоруської сторони збираються нелегальні мігранти. До них приєднуються нові групи, які досі розташувалися поблизу кордону. Готується спроба силового штурму кордону, все відбувається під наглядом білоруських служб», — йдеться у заяві прикордонної служби Польщі. 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав не називати ситуацію на кордоні Білорусі з Польщею міграційною кризою, а вважати це гібридною атакою Росії на Євросоюз та Україну.

«Наші країни мають вирішувати цю кризу сьогодні, пам’ятаючи, що це не кінець історії — Росія зробить щось нове завтра. Ми маємо бути готовими до будь-яких сценаріїв. Україна зараз зміцнює кордон з білоруською стороною. Поки що ми не бачили потоку мігрантів до нашої країни, що вкотре свідчить про штучність цієї кризи, яка спрямована безпосередньо на Польщу та Литву, щоб спровокувати вас і тиснути на вас і посіяти розбрат у ваших суспільствах», — заявив він.

Нагадаємо, що загострення на кордоні Білорусі з Польщею триває з серпня. Польща, а також Литва та Латвія звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тиску в рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС. Польський кордон нині захищають близько 20 тисяч військових, прикордонників та поліцейських. У неділю, 14 листопада, польські прикордонники зафіксували дії, що свідчать про підготовку білоруською стороною силового прориву кордону мігрантами. Зокрема, мігранти починають розбирати намети біля кордону, вони отримують від білоруської сторони інструкції, інвентар, перцевий газ. А  Міністерство оборони Польщі опублікувало відео з кордону з Білоруссю, на якому чути постріли. Як стверджують, йдеться про провокаційну стрілянину на білоруському боці. Щоправда, у відомстві не вказують, де саме на кордоні і в який день зняте відео.

Польща, Литва та Латвія вже звернулися до НАТО з проханням про екстрене засідання. Туреччина заборонила громадянам Сирії, Ємену та Іраку купувати квитки на літаки з Туреччини до Мінська. Це сталося після того, як Євросоюз звинуватив її авіакомпанію Turkish Airlines у сприянні кризі. Тим часом міністри закордонних справ країн ЄС затвердили критерії нових санкцій, які вводяться щодо осіб і організацій, пов'язаних зі створенням міграційної кризи на кордоні Білорусі та Польщі.