Join the family ATR

Небезпечна та безвідповідальна поведінка Росії — США розкритикували збиття супутника: ZAMAN

17 November 2021, 07:42
476

Держдепартамент США розкритикував випробування росіянами протисупутникової ракети, яка вразила один з радянських супутників на навколоземній орбіті.

Через необачність росіян у космосі утворилося 1,5 тис. фрагментів сміття, рух яких можна відстежити, і сотні тисяч дрібніших уламків, які становлять загрозу насамперед міжнародній космічній станції.

«Небезпечна та безвідповідальна поведінка Росії загрожує довготривалій стабільності космосу та явно демонструє, що російські заяви проти мілітаризації космосу нещирі та лицемірні. США працюватимуть з нашими союзниками та партнерами, щоб відповісти на безвідповідальний вчинок Росії», — заявив речник держдепартаменту США Нед Прайс.

Водночас, у російському Міністерстві оборони заявили, що уламки апарату не становили загрози для орбітальних станцій, і що раніше подібні випробування вже проводили Китай, Індія та самі США. 

Однак за даними американського Центру управління польотів, Міжнародній космічній станції загрожувало зіткнення з космічним сміттям. Через це екіпажу станції довелося сховатися в кораблях «Союз» та «Crew Dragon» на випадок, якщо доведеться терміново евакуюватися.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав обвинувачення у створенні ризиків для космічної діяльності лицемірством. Мовляв, фактів цього немає.

Пізніше Роскосмос зробив заяву про те, що загрози зіткнення вже нема.   

«На даний момент екіпаж Міжнародної космічної станції штатно виконує роботи згідно з програмою польоту. Орбіта об'єкта, через який екіпаж сьогодні був змушений згідно зі штатними процедурами перейти в космічні кораблі, віддалилася від орбіти МКС, станція знаходиться в зеленій зоні», — йдеться у заяві.

Як відомо, Росія збила старий радянський супутник «Космос-1408». Цей апарат призначений для радіотехнічної розвідки. Супутник був запущений у 1982 році і не працював уже кілька десятиліть. Тим часом вчені попереджають: ситуація з космічним сміттям швидко погіршується. 64 роки космічної діяльності призвели до того, що у космосі безконтрольно літає близько мільйона об'єктів розміром від одного до десяти сантиметрів. Удар будь-якого може означати кінець місії життєво важливого метеорологічного чи телекомунікаційного супутника.