Join the family ATR

Рятівник культурних пам’яток — у Національному музеї історії України відкрилася виставка на честь Федора Ернста: ZAMAN

17 November 2021, 10:12
688

На честь річниці 130 років від дня народження Федора Ернста — видатного мистецтвознавця, та музейного діяча, у Національному музеї історії України відкрилася виставка «Рятував від небуття. Музейний простір і всесвіт особистості Федора Ернста».

Під час роботи Ернста колекція музею поповнилася більш ніж на 5000 предметів. Серед збережених пам'яток культури та мистецтва — картини Тараса Шевченка, які повернули з Росії, твори Георгія Нарбута, предмети Києво-Межигірської фаянсової фабрики.

Намагаючись врятувати культурні цінності України, Ернст очолював багато експедицій та археологічних розкопок. За це його переслідувала радянська влада. У результаті його кілька разів заарештовували та посилали до Сибіру, ​​звинувачуючи у контрреволюційній діяльності.

«Те, що в нас залишилися предмети, які ми можемо бачити в музеях, архівні документи — це все завдяки йому. В іншому випадку могли б просто пограбувати, вивезти за кордон (що й робилося), підірвати храми», — каже науковий співробітник Національного музею історії України Олена Кохан.

Виставку можна відвідати до 9 березня наступного року.