Join the family ATR

Важка будівельна техніка поряд з історичною пам’яткою — окупанти руйнують Херсонес Таврійський: ZAMAN

18 November 2021, 07:25
662

Жителі окупованого Севастополя вимагають зупинити будівництво у передмісті Херсонеса Таврійського.

Там на площі у більш ніж 23 гектари окупанти зводять комплекс «Новий Херсонес», що складається з музеїв, готелів, сувенірних крамниць та імітації стародавніх кварталів та майстерень. 

Втім, містяни впевнені, що будівельники розкопали давню підземну річку і тепер уночі за допомогою помпи відкачують воду. 

«Якщо раніше тут працювали справжні археологи, які використовували маленькі лопатки, щіточки, аби нічого не пошкодити, то зараз так звані «розкопки» ведуться ковшем екскаватора, і все це за високим парканом з колючим дротом», — каже місцева жителька. 

Поява води у розритих траншеях, на думку місцевих жителів, свідчить про величезну шкоду, яку завдала важка будівельна техніка об’єкту культурної спадщини.

Нагадаємо, що у 2013 році Херсонес Таврійський було внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. При цьому пам’ятка складається з кількох заповідних ділянок: частини античного Херсонеського городища та його сільськогосподарської округи. Згідно з українським законом, усі містобудівні, архітектурні та ландшафтні роботи на об’єкті всесвітньої спадщини мають виконуватися лише за погодженням ЮНЕСКО.