Join the family ATR

Олександрія йде під воду — один із найдавніших портів світу може зникнути: ZAMAN

18 November 2021, 08:14
851

Друге за величиною місто Єгипту та один із найдавніших портів світу Олександрія повільно йде під воду.

Засноване Олександром Македонським понад 2000 років тому місто Олександрія пережило вторгнення, пожежі та землетруси. Однак нове лихо, схоже, не залишає йому шансів — місто повільно йде під воду. 

Олександрія знаходиться на березі Середземного моря і дуже залежить від рівня води та припливів. Щороку рівень води тут підвищується на три міліметри. Вчені прогнозують, що такими темпами до 2100 року море підніметься на метр. Наразі місто намагаються укріпити та захистити. 60-кілометрову набережну укріплюють бетонними конструкціями.

«Побудовано понад 12 кілометрів загороджень. Скоро вони з'являться у районі (старого міста) Бахарі. Тож ми захистимо не лише берег, а й пам'ятники Олександрії», — каже голова центрального управління туризму та курортів країни Гамаль Рашад.

Як відомо, шторм 2015 року затопив більшу частину міста. Тоді загинуло шестеро людей, близько 20 будівель обвалилися. Після того повені повторювалися, однак не такі сильні. Тобто зрозуміти, наскільки ефективними будуть нові загородження, поки що не можна. В Олександрії проживає понад п'ять мільйонів людей та зосереджено близько 40% промислових потужностей Єгипту.