Join the family ATR

«Скіфське золото» — Росія оскаржуватиме рішення суду Амстердама: ZAMAN

18 November 2021, 09:53
738

Музеї окупованого Криму оскаржуватимуть рішення суду Амстердама щодо повернення до України «скіфського золота».

Скаргу окупанти подаватимуть у січні наступного року, заявив голова так званої «експертної ради з правових питань» при окупаційному «уряді» Криму Олександр Молохов. 

Втім, нідерландські адвокати, які представляють інтереси України, наголошують, що міжнародне право цілком на боці нашої країни.  

«Ми виграли цей суд за двома підставами: по-перше завдяки ЮНЕСКО, у першій інстанції, а також за внутрішніми нормами публічного права України. Тепер інша сторона не здається, оскільку в будь-якому судовому процесі це дозволено. Звичайно це дуже важливо для них, це важливо для Росії, тому вони мають оголосити, що підуть до вищого суду», — каже адвокат Маартен Сандерс.

Нагадаємо, що Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня ухвалив рішення передати Україні «скіфське золото» — експонати з кримського музею, що поїхали на виставку ще до російської окупації півострова і досі не повернулись. У справі йшлося про 565 предметів з музейного фонду України, які вже восьмий рік перебувають у Нідерландах. Здебільшого, це археологічні знахідки, вартістю близько 10 мільйонів євро. Наприкінці 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив, що колекцію доведеться повернути Україні. Окупаційна «влада» через кримські музеї чинила цьому опір. Вирішальне засідання у цій справі відбулося ще у квітні, але рішення оголосили лише зараз.