Join the family ATR

Нові імена політв'язнів та підтримка Кримської платформи — ГА ООН затвердила оновлений проєкт резолюції: ZAMAN

19 November 2021, 08:09
762

Третій Комітет 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН затвердив оновлений проєкт резолюції «Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Криму і Севастополі».

Ключовими нововведеннями стали відображення у назві резолюції статусу Криму як тимчасово окупованого півострова, підтримка співпраці у Кримській платформі, наголос на відповідальності Росії за дотримання прав кримських татар як корінного народу Криму, вимога скасувати вироки, винесені заочно лідерам кримськотатарського народу. 

Документ закликає Росію припинити безпідставні затримання та арешти жителів Криму, вимагає звільнити громадян України, які незаконно утримуються за ґратами, зокрема, Еміра-Усеїна Куку, Галину Долгополову, Сервера Мустафаєва, Владислава Єсипенка, Нарімана Джеляла та інших політичних в'язнів Кремля. 

Як відомо, резолюції щодо ситуації з правами людини у Криму ООН приймає вже шостий рік. Щоразу документ доповнюється новими фактами про грубі порушення міжнародного права та прав людини на півострові з боку Росії як держави-окупанта. Цьогорічний проєкт підтримали 64 країни. Його розгляд на Генеральної Асамблеї ООН відбудеться  у грудні.