Join the family ATR

Тортури РФ — омбудсмен про погіршення стану політв’язня Джеміля Гафарова

20 November 2021, 10:41
727

Стан здоров’я 59-річного фігуранта другої сімферопольської групи у так званій «справі про тероризм» Джеміля Гафарова суттєво погіршився — у нього загострилася ниркова хвороба.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Омбудсмен заявила, що керівництво СІЗО-5 Ростова-на-Дону, де він утримується, ігнорує звернення політв'язня та не надає жодної медичної допомоги.

«Політв’язень скаржиться, що фельдшер його відвідує вкрай рідко та обмежується призначенням валідолу. Востаннє аналізи крові та сечі в у Джеміля відбиралися чотири місяці тому. Єдине, що підтримує чоловіка, — це ліки, які надсилають рідні», — інформує вона.

Денісова звернулася до російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходи щодо відновлення прав політв’язня, а також закликала міжнародну спільноту посилити тиск на країну-окупанта, аби змусити припинити порушення прав людини у Криму.

Як відомо, політв’язень Джеміль Гафаров має інвалідність ІІ групи, але в умовах СІЗО йому не продовжують цей статус. У медпункті відсутня довідка про його інвалідність та будь-які документи про перебування у Федеральному казенному лікувально-профілактичному закладі «Міжобласна туберкульозна лікарня №19», куди він був екстренно поміщений у червні поточного року. Чоловік щомісяця звертається зі скаргами до «ГУ ФСИН по Ростовской области», прокурора та начальника медико-санітарної частини №61, але вони ігнорують його проблеми.