Join the family ATR

Україна може використати вогнепальну зброю на кордоні з Білоруссю — МВС: ZAMAN

20 November 2021, 08:40
623

Ситуація на кордоні з Білоруссю сьогодні контрольована та стабільна, але у випадку загрози життю правоохоронців та прикордонників використовуватимуть вогнепальну зброю.

Про це заявив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський. 

Він додав, що не виключає, що Росія спровокує Білорусь на пропуск нелегальних мігрантів через територію України. Україна у цьому випадку задіюватиме тактику ешелонного прикриття.

«Перший склад буде без зброї, лише із захисними засобами. У разі агресивних дій порушників кордону для особового складу другого ешелону передбачено використання необхідних спеціальних засобів та зброї. У разі загрози здоров’ю і життю прикордонників та правоохоронців ми будемо застосовувати всі належні і передбачені законом засоби захисту, в тому числі вогнепальну зброю», — заявив міністр. 

Окрім того, МВС разом з розвідкою прорахували можливі напрями прориву кордону мігрантами та  відпрацювали найбільш вірогідні сценарії. Міністерство залучило до чергувань на кордоні до 15 гелікоптерів, два літаки, 44 безпілотні літальні апарати.

Тим часом нелегальні мігранти з Близького Сходу змінили тактику прориву білорусько-польського кордону. Після спроби великою групою потрапити до ЄС через пункт пропуску  «Брузги-Кузниця», вони намагаються його перетнути меншими групами у різних місцях. Відомо про 12 постраждалих польських поліцейських.  

Нагадаємо, що криза на польсько-білоруському кордоні триває від серпня. Відтоді у Польщі зафіксовано 35 тисяч спроб нелегально перетнути кордон. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь і Росію у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку. Від початку вересня на польсько-білоруському кордоні діє надзвичайний стан.