Join the family ATR

Вічна пам'ять народному герою — під Києвом віддали шану Аміні Окуєвій: ZAMAN

23 November 2021, 08:16
493

У День гідності та свободи рідні, друзі з Майдану, побратими з фронту віддали шану загиблій українській активістці та доброволиці Аміні Окуєвій.

Усі охочі віддати шану зібралися біля встановленої на честь Аміни Окуєвої меморіал-скелі у селищі Глеваха, що на Київщині. Саме тут у 2017 році Аміна Окуєва була підло розстріляна замовними вбивцями. 

Присутні згадали про незламний дух, нескореність та жагу до свободи воїна Аміни. Помолився за її душу й муфтій духовного управління мусульман України «Умма» Саід Ісмагілов.

Аміна обрала шлях воїна і гідно його пройшла. Так вважає мати Аміни, Ірина Камінська. Вона пишається своєю донькою і каже, що ті, хто від нас пішли, живі доти, доки ми про них пам'ятаємо. 

«Мені здається, що боротьба Аміни за свободу України, Чечні, Ічкерії триває, тому що герої не вмирають, і те, що відбувається тут зараз, те, що люди пам'ятають, те, що вони приїжджають сюди, говорить про те, що в  України є майбутнє, бо тільки та нація, яка має героїв, та нація, яка має свої легенди, тільки та нація може бути вільною і обов'язково буде вільною», — каже мати.

Сергій Шаповал — побратим Аміни. Вони познайомилися на Майдані ще у грудні 2013 року. А коли почалася война на Донбасі, разом потрапили в один добровольчий батальйон «Київ-2».

«Вона була невгамовною до служби, вона була невгамовною до виконання завдань, в неї не було відпочинку, і часто ми вже наказом казали: «Аміно, відпочинь, бо ти просто впадеш». Якщо на позицію — вона перша, якщо вихід на зачистку — вона перша», — згадує побратим.

Вшанувати пам’ять Аміні Окуєвій прийшла і народна поетеса Майдану Марія Волинська. Вона присвятила їй вірш «Її вистачало любові».

Глевахівська селищна громада планує найближчим часом розчистити територію біля пам’ятного каменю Аміні Окуєвій та створити тут сквер з плодовими деревами і лавками.  

Як відомо, Аміна Окуєва — учасниця Революції Гідності та війни на Донбасі, служила у батальйонах «Київ-2» та «Золоті ворота». Потім взяла участь у створенні миротворчого батальйону імені Джохара Дудаєва. Незадовго до загибелі вона спробувала себе як журналіст і ведуча та записала свою першу і останню програму «Герої Кавказу» на Телеканалі ATR. 30 жовтня 2017 року автомобіль, у якому їхала Аміна Окуєва з чоловіком Адамом Осмаєвим, обстріляли на Київщині.