Join the family ATR

104-та річниця першого Курултаю — загальнонаціонального з’їзду кримських татар: ZAMAN

27 November 2021, 08:31
646

104 роки тому, після остаточного падіння монархії в Російській імперії у 1917-му році, зібрався перший Курултай кримськотатарського народу.

Ідею загальнонаціонального з’їзду втілив у життя 32-річний голова Мусульманського виконкому Номан Челебіджихан. Так, 26-го листопада він скликає у Ханському палаці перший Курултай. А вже 9-го грудня 76 делегатів із усіх куточків Криму приймають доленосні для кримських татар рішення: декларують створення Кримської народної республіки та приймають Конституцію. Того ж дня прапор із золотою тамгою на блакитному тлі офіційно стає державним.

Однак, Кримська народна республіка так і не стала реальністю. У січні 1918-го більшовики повалили Кримськотатарський уряд, а його главу Номана Челебіджихана кинули до Севастопольської в’язниці. 

Через 27 днів, 23 лютого 1918 року Номана Челебіджіхана розстріляли. Для кримських татар розпочалась епоха репресій: їх прибирають з державних посад, переслідують, а у 1944-му увесь народ оголошують зрадниками і депортують. Однак перший Курултай став підмурком для формування національного руху у вигнанні. Через роки кримські татари повертаються і роблять другу спробу побудувати власну державу на своїй історичній Батьківщині. Влітку 1991-го їм вдалося зробити неможливе — в умовах радянської тоталітарної системи кримські татари провели вільні вибори делегатів і 26-го червня  у Сімферополі, після перерви у 74 роки, відкривається другий Курултай кримськотатарського народу. Там обирають 33 членів Меджлісу. Мустафа Джемілєв стає його головою.

«У 1991 році, коли відновлювали Курултай, ми просто розуміли, що ми є продовженням того першого  Курултаю, і тому принципи своєї діяльності і політики у Криму і назовні  ми взяли саме з тих чітких підходів, що були закладені першим Курултаєм», — згадує Рефат Чубаров.

За наступні роки у Криму провели ще чотири Курултаї, і ще одну позачергову сесію вже після окупації — 29-го березня 2014-го. Там ухвалили рішення про самовизначення кримськотатарського народу.

Так, ідеї першого Курултаю актуальні і сьогодні. Мрія про утворення кримськотатарської національно-територіальної автономії у складі Української держави досі залишається нездійсненою. Українській владі ще належить подолати нерозуміння на шляху остаточного відновлення прав корінного народу.