Join the family ATR

Перемовини Путіна та Байдена — США заявили про підтримку України: ZAMAN

9 December 2021, 08:53
673

Закриті відео-перемовини Володимира Путіна та Джо Байдена тривали дві години, а серед головних тем обговорювалися безпека України та її євроатлантичний вибір.

У переддень перемовин американський президент мав розмову з лідерами Італії, Німеччини, Франції та Великої Британії. А Держсекретар Ентоні Блінкен, який теж був присутнім на онлайн-зустрічі, узгодив позиції з президентом України Володимиром Зеленським. 

Під час перемовин лідер держави-агресорки поскаржився американському президенту, що, мовляв, Київ демонтує мінські угоди, а також вимагав від американського президента гарантій, що Україна не стане членом НАТО. Позицію Байдена озвучив його радник з національної безпеки.

«Кажу прямо і чітко, він не брав на себе жодних забов’язань и поступок не робив. Він підтримує право кожної країни на вільний вибір», — заявив Джейк Салліван.

Окрім того, Байден вкотре заявив Путіну про підтримку територіальної цілісності України та занепокоєння скупченням російських військ біля кордону. Американський президент також дав зрозуміти, що США діятимуть спільно із союзниками шляхом сильних економічних санкцій та інших заходів.

Заступниця державного секретаря Вікторія Нуланд додала, що Сполучені Штати розглядають повну ізоляцію Росії від світової фінансової системи. Водночас, Сполучені Штати й надалі підтримуватимуть Україну зброєю.

«Ми маємо також поточний «конвеєр» із постачання різних форм допомоги для оборони України. Лише днями ми доставили чергову партію оборонної допомоги, і це буде продовжуватися і надалі. Чи потребуватиме цей «конвеєр» додаткових елементів, залежатиме від того, як будуть розвиватися обставини», — переконують у США.