Join the family ATR

Кримськотатарська садиба у Пирогові — осередок Криму створять у Національному музеї народної архітектури та побуту: ZAMAN

9 December 2021, 09:18
722

У Національному музеї народної архітектури та побуту України у Пирогові з’явиться традиційна кримськотатарська садиба.

Садиба представлятиме будівлю заможної кримськотатарської родини з кількома майстернями. Там на очах відвідувачів створюватиметься традиційна спадщина кримськотатарських майстрів. Окрім того, буде збудовано невеличку мечеть, яка уособлюватиме, власне, Крим.

Цей мультикультурний проєкт має відтворити інтер'єрний простір, що є культурним кодом багатовікових традицій та звичаїв корінного народу Криму, а також створити певний осередок уяви про Крим та його невід'ємний зв'язок з Україною. 

За словами директора Національного музею народної архітектури та побуту Оксани Повякель, кримськотатарську садибу в музеї хотіли створити ще за радянських часів. Для цього було навіть вже відведене місце. Проте, радянська влада переписувала історію, робила ворогів з кримських татар, щоб виправдати свої дії, тому втілити цей задум не вдалося. 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров запропонував провести громадське обговорення форми реалізації кримськотатарської садиби. А також зазначив, що проєкт підтримуватимуть із державного бюджету України. Він вважає, що відтворення такого центру матиме величезне значення та сприятиме пізнанню українцями кримських татар і навпаки. 

«Мені здається, ми працюємо на майбутнє. Відтворюючи там цю садибу, ми також вже сьогодні помічаємо цю територію як ту, яка буде одним із найжвавіших місць, де буде напрацьовуватися громадська суспільна українська думка», — вважає Чубаров.

Наразі Український культурний фонд України, Національний музей народної архітектури та побуту, Кримський дім, Міністерство культури та Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій готують спільний меморандум про початок реалізації цього проєкту. Автори ідеї сподіваються, що його реалізація почнеться вже наступного року.