Join the family ATR

Україна буде форпостом НАТО — Зеленський під час брифінгу із Генсекретарем Єнсом Столтенбергом: ZAMAN

17 December 2021, 11:12
775

Україна буде форпостом НАТО у випадку повномасштабної війни з Росією, навіть не маючи членства в Альянсі.

Про таке заявив президент України Володимир Зеленський під час брифінгу разом із Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. 

Зеленський додав, що Російська Федерація й деякі європейські країни мають зрозуміти масштаби можливої військової ескалації щодо України з боку РФ. 

Президент розраховує, що країни-члени НАТО у питанні євроатлантичних перспектив України відштовхуватимуться від позиції та вибору українського народу, не піддаючись на погрози та так звані «червоні лінії» інших держав. 

«Ми розуміємо, що якщо буде повномасштабна війна, то кількість жертв сягатиме тисяч, сотень тисяч, мільйонів, тому ми цього не хочемо цього, як будь-яка цивілізована людина. Якщо може бути ескалація, що НАТО винне нам? НАТО не винне Україні нічого. НАТО винне всім своїм країнам, тому що НАТО оберігає саме країни-члени НАТО. А Україна є форпостом», — заявив Зеленський.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтримав українського президента та заявив, що Північноатлантичний Альянс не піде на жодні компроміси щодо права держав на вступ.

«Ми є солідарними з Україною і продовжуємо підтримувати її зусилля, щоб стати членом НАТО. Ми також надсилаємо дуже чітке послання про готовність говорити з Росією, оскільки діалог є особливо важливим у складні часи, як зараз. Ми підтверджуємо запрошення до Москви зустрітися у форматі Ради НАТО–Росія, і готові сідати за стіл переговорів. Але ми ніколи не підемо на компроміси щодо права будь-якої суверенної держави, такої, як Україна, обирати власний шлях, щодо принципу, що лише Україна та 30 союзників можуть вирішувати, коли Україна буде готовою приєднатися до Альянсу», — запевнив Столтенберг.