Join the family ATR

Викрали з власної домівки, катували струмом та принижували — Наріман Аметов про тортури окупантів: ZAMAN

22 December 2021, 09:11
1578

Наріман Аметов розповів про тортури, яких зазнав від окупантів минулої п’ятниці, коли чоловіка викрали з власної оселі у Старому Криму.

За словами Нарімана Аметова, його, з мішком на голові, привезли до іншого міста, імовірно до Сімферополя. 

Спіробітники ФСБ провели чоловіка до якогось підвалу та повідомили, що його підозрюють у диверсії на газопроводі, запропонувавши пройти перевірку на детекторі брехні. Коли Наріман відповів, що не довіряє цьому апарату, до нього підійшов один із співробітників, який був у приміщенні.

«Він підійшов до мене і голосно запитав, як мене звати. Я відповів. Він сказав, що його звати Максим. Потім він сказав, що він той, хто розв’язує язики. Він сказав: «Я приїхав до Криму давити таких, як ти. Я зроблю так, що ти все розповіси, і мені за це нічого не буде». Все це казалося з матом, приниженням особистості», — розповідає Наріман Аметов.

Коли чоловік попросив адвоката, його схопили та посадили на стілець. Ноги Нарімана скотчем примотали до ніжок стільця, а тіло — до спинки. Голову так само обмотали скотчем, не знімаючи мішок, а до вух підключили електричні дроти і пустили струм.

«Він був болючим, з моїми мізками щось відбувалося. Я витримав. Розряд тривав секунди 2–3. Я вирішив, що буду триматися. Я витерпів і другий удар. Однак третій удар був такий, що я не можу навіть передати. Мої мізки попливли у той момент. Я нічого не контролював. Я прокричав, що сяду за апарат, однак Максим сказав, що тепер він вирішуватиме, коли я сяду», — додав чоловік.

Таких сильних ударів було чотири, каже Наріман. На прохання припинити кати ніяк не реагували і дали ще два заряди.

Потім з Нарімана зрізали намотаний скотч, посадили за стіл і дали підписати якісь папери. За словами Нарімана, це були документи, де було сказано, що він не має претензій до силовиків, про визнання злочинів та про співробітництво. Після того, як він трохи заспокоївся, його підключили до поліграфа. Окупантів цікавили питання відносин Аметова з українськими органами влади та спецслужбами, його ставлення до терористичних організацій. Допит тривав півтори години. Потім окупанти дали текст, який Наріман мав озвучити перед відео камерою.

Згодом, Нарімана Аметова вивели з підвалу, посадивши з мішком на голові до тієї ж автівки, та везли близько півтори години. Неподалік Старого Криму, де живе Наріман, його виштовхнули з машини та поїхали геть. 

Як відомо, вперше оселю Нарімана Аметова обшукали у вересні 2014 року. Того дня його забрали в управління окупаційного ФСБ, змушуючи дати потрібні свідчення. У разі відмови обіцяли залишити його «гнити у в'язниці». Пізніше неодноразово силовики намагалися схилити його до співпраці погрозами, вимагаючи виступити в ролі прихованого свідка.