Join the family ATR

Катування Нарімана Аметова окупантами визнано воєнним злочином — Прокуратура АРК: ZAMAN

23 December 2021, 08:53
1991

Катування кримського татарина Нарімана Аметова кваліфіковано, як воєнний злочин.

Про це заявили у Прокуратурі АРК. 

Коли Аметова удосвіта 17 грудня викрали з власної оселі, прокуратура автономії розпочала одразу 2 кримінальних провадження: через незаконне позбавлення волі та порушення недоторканності житла. 

«У зв’язку із застосуванням до вказаного громадянина катування, а саме електричного струму, під час його незаконного утримання, прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни Незаконне ув’язнення осіб, застосування до них тортур та нелюдського поводження прямо заборонені статтею 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни, та є воєнним злочином», — заявили у прокуратурі.

Нагадаємо, що Наріман Аметов публічно розповів про тортури, які пережив після викрадення. Так, його відвезли, ймовірно до Сімферополя і закрили у підвалі, де було щонайменше п’ятеро окупаційних силовиків. Один з них назвався Максимом і уточнив, що приїхав до Криму, щоб, мовляв, «розв’язувати язики». Тортурами електричним струмом Нарімана Аметова змушували пройти перевірку на детекторі брехні. Апарат показав його невинуватість. Окупантів цікавили питання відносин Аметова з українськими органами влади та спецслужбами, його ставлення до терористичних організацій. Це тривало протягом півтори години. Потім дали текст, який Наріману необхідно було озвучити перед відеокамерою. За словами Нарімана, його змушували підписати документи, де було сказано, що він не має претензій до силовиків, про визнання злочинів та про співробітництво.