Join the family ATR

Знищення культурної спадщини у Криму — окупанти продовжують незаконні археологічні розкопки та вивозять артефакти: ZAMAN

24 January 2022, 07:53
661

Тисячі незаконних археологічних розкопок, плюндрування історичних пам’яток та масштабне вивезення артефактів до Росії.

Так окупанти знищують культурний спадок Криму. 

Фахівці переконані, що наслідки такого варварського ставлення доведеться довго долати після звільнення півострова.    

«На жаль, ми можемо фіксувати порушення міжнародного гуманітарного права щодо культурної спадщини. Це, по-перше, привласнення об'єктів культурної спадщини, привласнення установ культури, незаконні археологічні розкопки, що зараз ведуться російськими підприємствами та установами, це переміщення музейних предметів з Криму до РФ, і це, звісно, видозміна або модифікація пам'яток архітектури, які після такої видозміни втрачають свою автентичність», — каже ексдиректор Бахчисарайського заповідника та член експертної мережі Кримської платформи Ельміра Аблялімова-Чийгоз.

За словами керівника Прокуратури АРК Ігоря Поночовного, політика російської окупаційної «влади» спрямована на асиміляцію у сферах науки, культури та історії. Водночас, за його словами, документуються усі випадки захоплення культурної спадщини, яка є публічною власністю України. Так, наразі порушено 26 кримінальних проваджень, що стосуються 88 фактів злочинних дій окупантів.

«Ми розуміємо, що культурна спадщина є все-таки об'єктом злочинних посягань. Це і «реставрація» Ханського палацу, це і заміна історичної плитки на Херсонесі Таврійському. Тому ми витратили багато часу для того, щоб в консультаціях з міжнародними експертами, з вітчизняними єкспертами все-таки прийти до висновку, що ці всі дії окупаційної «влади» ми можемо кваліфікувати як воєнний злочин через призму того, що культурна спадщина є публічною власністю держави Україна, і саме через призму захоплення публічної власності ми зараз документуємо факти злочинів проти культурної спадщини», — підкреслив Поночовний.

Заступниця постійного представника президента України у Криму Таміла Ташева розповідає, що робота над захистом культурної спадщини кримських татар від окупантів ведеться за декількома напрямами.

«Ми працюємо у кількох напрямках. Перший — це аналітично-інформаційна робота. Ми здійснюємо моніторинг порушень по відкритих джерелах, через звернення, які до нас надходять, або спілкуючись з громадськими організаціями. Після цього ми це обробляємо і накладаємо на порушників так звані «санкційні списки». Другий напрямок роботи — це робота з правоохоронними органами, органами влади, яким ми передаємо цю інформацію», — каже Ташева.

На думку очільника Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича, про культурні злочини окупантів у Криму має знати весь світ, а псевдоархеологи та науковці мають стати виггнанцями.

«Третій вимір державної політики — це переслідування порушників, злочинців. Грубо кажучи, ті скарби які є, мають стати отруйними скарбами в руках окупанта. От, наприклад, музей незаконно вивіз картину, музей має бути «зашеймлений» на весь світ, науковець розкопав якусь спадщину — він має бути дуже «популярний» в світі як чорний археолог, якась людина щось перемістила з одного музею в інший музей — вона має бути втрачена для світу, тобто їй ніхто не має подати руку ні в Україні, ні в світі», — наголошує він.