Join the family ATR

Символ єднання — сотні людей взялися за руки у Києві: ZAMAN

25 January 2022, 08:04
635

День Соборності у Києві відзначили, узявшись за руки.

Сотні людей взялися за руки на мосту Патона над Дніпром. Уже багато років це символізує об’єднання України. 

22 січня 1919 року Акт злуки проголосив об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу. Проте вже за кілька тижнів більшовики окупували Київ. Потім Польща захопила Східну Галичину, а Чехословаччина — Закарпаття.

«Нас завжди роз’єднують берегами Дніпра, берегами Збруча. Ми, навпаки, показуємо, що цей міст, на якому ми символічно беремося за руки, — це символ того, що українці об’єднуються й кажуть: «Ми єдині. Не треба нас роз’єднувати», — упевнений організатор акції Вадим Васильчук.

Вже за традицією, колони людей з двох берегів йдуть назустріч одна одній з 30-метровими прапорами, під час зустрічі об’єднуючи їх в один. 

На честь події над річкою Дніпро також підняли у повітря гігантський прапор України. Заступник директора однієї з київських шкіл прийшла на акцію сама й привела десять учнів.

«Ми дуже хочемо, щоб наші діти, які прийшли сьогодні разом із нами, завжди пам’ятали, що лише об’єднавшись, узявшись за руки, ми зможемо побудувати найкращу Україну, яка буде мирною, сильною та непереможною», — каже вона.

Перша масштабна акція на честь Акту злуки відбулася в Україні 21 січня 1990 року. Тоді тисячі людей, узявшись за руки, створили живий ланцюг від Львова до Києва. Тоді він протягся приблизно на 700 кілометрів.