Join the family ATR

Обмеження свободи висловлювань на Олімпіаді — Китай попередив спортсменів: ZAMAN

25 January 2022, 08:22
679

На майбутній Олімпіаді у Пекіні спортсменам доведеться утриматися від висловлювань, які можуть не сподобатися китайській владі.

Місцевий оргкомітет ігор попередив іноземних учасників, що їм не варто порушувати питання прав людини. Будь-яка поведінка, що суперечитиме китайським правилам, призведе до усунення спортсменів від змагань. 

Попередження прозвучало під час віртуального брифінгу, який організувало Посольство КНР у Вашингтоні. Так, розділ другої Статті 50 правил Міжнародного олімпійського комітету забороняє атлетам проводити політичні чи релігійні акції протесту на спортивних об'єктах Ігор. До того ж, китайська практика придушення дисидентів показує ставлення місцевої влади до подібних акцій. 

Правозахисники побоюються, що активістів з-поміж спортсменів просто не буде кому захистити.

«Китайські закони дуже розмиті. Якщо ви висловлюєтеся, то вас можуть звинуватити у поширенні чуток, порушенні правил суспільної безпеки, провокації насильства. Тобто, ваша критика може бути розцінена як злочин», — вважає співробітник Human Rights Watch Яцю Ван.

При цьому, комуністична влада Китаю давно звинувачується у порушенні прав релігійних та етнічних меншин. Численні звіти та розслідування показують, що в КНР переслідують мусульманську народність уйгурів, а також тибетців, послідовників домашніх християнських церков та прихильників медитативної практики Фалуньгун. Останнім часом багато говорять про існування трудових таборів у регіоні Сіньцзян. Окрім того, політолог Андерс Корр зазначає, що Фалуньгун зазнає ще більш жорстоких репресій.

«Нам треба думати не тільки про геноцид щодо уйгурів, а, безумовно, ще й про геноцид щодо Фалуньгун. Ймовірно, це потрійний геноцид, оскільки ще є тибетці», — додає він.

Нагадаємо, що зимова Олімпіада у Пекіні стартує 4 лютого.