Join the family ATR

США та Велика Британія вивозять дипломатів з України — «загроза воєнних дій з боку Росії, що зберігається»: ZAMAN

25 January 2022, 09:18
637

Державний департамент Сполучених Штатів Америки наказав виїхати з посольства США в Україні родинам державних службовців.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці посольства у Facebook. 

Причиною для їхнього від'їзду названо «загрозу воєнних дій з боку Росії, що зберігається». Дипломатам дали дозвіл на добровільний, санкціонований від'їзд, залишаючи це на їхній розсуд. Неосновні співробітники посольства можуть вилетіти з України в США за державний рахунок. 

Окрім того, Держдепартамент США рекомендує всім громадянам США, які перебувають в Україні, виїхати з країни, використовуючи доступні види транспорту. Статус розпорядження про від’їзд з посольства США буде переглянуто не пізніше ніж за 30 днів. 

Вслід за США Велика Британія евакуює своїх дипломатів з України. Близько половини дипломатів залишать Україну через наростаючу загрозу російського вторгнення. Відповідне рішення оприлюднено на сторінці дип відомства у Twitter.

«Деякі співробітники посольства та їхні сім'ї відкликаються з Києва у відповідь на зростаючу загрозу з боку Росії. Посольство Великої Британії залишається відкритим і продовжуватиме виконувати важливу роботу», — йдеться у повідомленні.

Водночас, у Міністерстві закордонних справ України вважають передчасним рішення Державного департаменту США про від'їзд членів родин співробітників американського посольства в Києві, а також надання частині співробітників можливості поїхати на добровільній основі. Українські дипломати назвали такий крок американської сторони проявом надмірної перестороги.

«Поважаючи право іноземних держав на забезпечення безпеки своїх дипломатичних місій, вважаємо такий крок передчасним і проявом надмірної перестороги. Фактично кардинальних змін в безпековій ситуації впродовж останнього часу не відбулося: загроза нових хвиль російської агресії залишається сталою з 2014 року, а накопичення російських військ біля державного кордону почалося ще в квітні минулого року», — підкреслили дипломати.