Join the family ATR

США відповіли на вимоги Росії щодо України — двері НАТО не закриють: ZAMAN

28 January 2022, 08:52
1139

США офіційно передали відповідь на вимоги, які Росія висунула в грудні 2021 року. Зокрема, йшлося про вимогу більше не розширювати НАТО на схід та не приймати Україну в альянс.

Державний секретар США Ентоні Блінкен сподівається, що текст документа залишиться конфіденційний. 

За його словами, до письмової відповіді включили занепокоєння США та союзників щодо дій РФ, що підривають безпеку в Україні та всій Європі. Блінкен наголосив, що готовий продовжувати діалог там, де співпраця можлива, але сподівається на взаємність. Держсекретар не став розкривати зміст відповіді, але сказав, що там чітко пояснено основні принципи США, серед яких підтримка суверенітету та незалежності України.

«Ми чітко наголосили, що є ключові принципи, які ми прагнемо підтримувати й захищати, в тому числі суверенітет і територіальну цілісність України, а також право країн обирати свій шлях, гарантування безпеки та участі в альянсах. Наші відповіді були цілком узгоджені з Україною та нашими європейськими союзниками та партнерами, з якими ми консультувалися протягом тижнів. Ми звернулися до них і включили це до остаточної відповіді Москві», — заявив він.

Ентоні Блінкен також наголосив, що Сполучені Штати нададуть додаткову оборонну допомогу Україні. Він нагадав, що упродовж тижня до Києва було доставлено близько 300 тонн боєприпасів та зброї, необхідних для українського війська, а невдовзі будуть нові поставки, зокрема й гелікоптерів.