Join the family ATR

Боротьба за «скіфське золото» — окупанти подали касаційну скаргу: ZAMAN

28 January 2022, 09:06
822

Суд Нідерландів отримав від кримських музеїв касаційну скаргу на рішення передати «скіфське золото» Україні.

Наступним кроком є початок попереднього адміністративного процесу, заявив офіційного представника Верховного суду Нідерландів Вінсент Хюнтінк. 

Однак, дату слухань ще не призначено. 

Нагадаємо, що у жовтні минулого року Апеляційний суд Амстердама, де проходили слухання по суті у справі про приналежність колекції так званого «скіфського золота», вирішив, що експозиція має повернутися до України. Це безцінна колекція з понад півтисячі артефактів з музейного фонду України. Їх вивезли з Криму на експозицію ще до окупації, а потім Москва стала доводити всьому світу, що має на них право. Втім, юристи наголошують, що міжнародне право цілком на боці України.

Нідерландські адвокати, які представляють інтереси України у справі про «скіфське золото» 

«Апеляційний суд сказав, що «договір ЮНЕСКО не застосовується, але ми вважаємо, що Україна має право ухвалювати власні рішення та отримати виставку назад, до Києва», і це було дуже добре. Ми виграли цей суд за двома підставами: по-перше за ЮНЕСКО, в першій інстанції, а також за внутрішніми нормами публічного права України. Тепер, інша сторона не здається, оскільки в будь-якому судовому процесі це дозволено. Звичайно це дуже важливо для них, це важливо для Росії, тому вони мають оголосити, що підуть до вищого суду», — коментує адвокат Маартен Сандерс.