Join the family ATR

ЄС подав скаргу на Китай до СОТ — блокують товари з Литви: ZAMAN

1 February 2022, 07:33
446

Євросоюз подав скаргу до Світової організації торгівлі на Китай.

Євросоюз подав скаргу до Світової організації торгівлі на Китай.

Про це йдеться у заяві єврокомісара з торгівлі Валдіса Домбровскіса.

На думку представників ЄС, Пекін займається торговою дискримінацією щодо Литви. І це ставить під загрозу єдиний ринок блоку. 

Китайська влада заблокувала більшу частину торгівлі з Литвою після того, як Вільнюс зміцнив зв'язки з Тайванем, а точніше відкрив представництво частково визнаної республіки, яку компартія Китаю вважає бунтівною провінцією КНР.

«З 1 грудня китайська митниця не дає товарам із Литви зайти на китайський ринок. Найбільше постраждали сфери фармацевтики, а також виробництва лазерного обладнання, електроніки та продуктів харчування. Також китайські компанії скасовують замовлення з Литви», — заявив Валдіс Домбровскіс.

За словами віцеголови Єврокомісії, Китай також чинить тиск на міжнародні компанії,  змушуючи їх відмовитись від литовських компонентів. В іншому випадку їх також загрожують позбавити доступу на китайський ринок. 

Китай стверджує, що це більше політичне питання, ніж економічне, і що його не варто виносити на суд СОТ, оскільки він не порушував правил організації торгівлі. Чи це так, тепер належить з'ясувати. Після подання скарги до СОТ розпочнуться 60-денні консультації між сторонами. Якщо за цей час конфлікт вирішити не вдасться, ЄС може вимагати від організації винести свій висновок у справі. На вирішення спорів у СОТ можуть піти роки. Тим часом Литва відстоює своє право зміцнювати відносини з Тайванем.

Як відомо, до 1971 саме Тайвань, або Китайська Республіка, був представником Китаю в ООН. Проте згодом його місце передали КНР. Тайвань підтримує офіційні дипломатичні відносини з 14 країнами-членами ООН. З іншими державами він встановлює зв'язки через представництва.