Join the family ATR

Порушення прав людини у Китаї — японський парламент ухвалив резолюцію: ZAMAN

3 February 2022, 07:40
517

Японський парламент ухвалив резолюцію про «серйозні порушення прав людини» у Китаї.

Документ закликає уряд прем'єр-міністра Фуміо Кісіди вплинути на країну напередодні Олімпіади-22 у Пекіні. 

Резолюцію затвердили у нижній палаті парламенту. У ній висловлюються побоювання щодо порушення релігійної свободи в Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні, а також Тибеті та Гонконгу. 

Під час парламентської сесії міністр закордонних справ Японії Есімас Хаясі сказав, що його країна неодноразово порушувала питання переслідування уйгурів.

«Наша країна висловлювала серйозні побоювання щодо низки питань, таких як ситуація з правами людини в Сіньцзян-Уйгурському регіоні, на самітах Японії зі США, зустрічах «Великої сімки» та інших заходах. Ми співпрацювали з країнами, які поділяють наші цінності», — заявив міністр.

Утім, у документі ніде безпосередньо Китай не називається. Також вираз «порушення прав людини» замінили на словосполучення «ситуація з правами людини». Передбачається, що цим Токіо намагається зберегти з Пекіном тісні економічні відносини. 

Тим часом Олімпійський комітет Ігор у Китаї ще раз заявив, що спортсменам варто дуже уважно стежити за тим, що вони кажуть, і що їм не слід робити політичні заяви. Так, за словами організаторів, вони суворо застосовуватимуть статтю 50 правил Міжнародного олімпійського комітету. Вона забороняє будь-які форми протесту на Іграх. Втім, нещодавно цю статтю переглянули. Так, перед Олімпіадою в Токіо спортсменам дозволили висловлювати свої ідеї під час пресконференцій, а також в олімпійському селі. Але кожен крок мають затверджувати робочі групи, які включають представників МОК та відповідної спортивної федерації. При цьому, як і раніше, будь-які акції, наприклад, під час нагородження медалями, заборонені.