Join the family ATR

Візит Ердогана до України — обговорили підтримку кримських татар: ZAMAN

4 February 2022, 10:11
923

Більше трьох години президент України Володимир Зеленський та президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган разом з делегаціями обговорювали економічну та військову співпрацю, а також підтримку кримських татар, які після окупації були вимушені залишити Крим.

«Ми обговорили становище наших співвітчизників і перш за все кримських татар, які формують міст історичної дружби між нашими країнами. Ми в усіх подробицях переглянули всі наші спільні проєкти щодо підтримки наших співвітчизників», — прокоментував турецький лідер. 

Президент Туреччини підтвердив готовність бути посередником у перемовинах України та Росії. Ердоган заявив, що вірить у вирішення конфлікту мирним шляхом, на засадах територіальної цілісності України включно з Кримом та Донбасом. А Зеленський наголосив на готовності перемовин у будь-якому форматі та на будь-якому майданчику.  

«Я зі схваленням сприймаю меседжі українських посадовців, передусім пана президента, які мають здоровий глузд та ставлять діалог на перше місце. На сьогоднішніх перемовинах я ще раз наголосив, що ми з радістю приймемо в Туреччині саміт на рівні лідерів, або ж на технічному рівні. Адже Туреччина, керуючись логікою, думає як понизити градус замість того, щоб роздмухувати пожежу», — додав Ердоган.

Серед низки укладених президентами угод — розширення виробництва безпілотників «Байрактар». Зеленський зазначив, що у розмові президентів приділили також особливу увагу співпраці в авіаційній і оборонній промисловості, і це один з «локомотивів стратегічного партнерства між країнами». А безпілотники компанії «Байкар» для українського війська вироблятимуть і в Україні.

«Наша мета — реалізація конкретних проєктів, створення спільних підприємств, обмін досвідом, обмін технологіями.  Сьогодні укладена угода, яка суттєво розширить виробництво БПЛА компанії «Байкар» в Україні. Це нові технології. нові робочі місця і посилення обороноздатності України», — наголошує український президент. 

Президент Зеленський підсумував, що візит турецького колеги демонструє, хто є другом України та готовий допомагати. І додав, що наша держава цього не забуде.