Join the family ATR

Протести тибетців через Олімпіаду — компартія Китаю здійснює геноцид: ZAMAN

5 February 2022, 08:22
1037

Напередодні відкриття Зимової Олімпіади у Пекіні тибетці організували низку протестів.

Одна з акцій відбулася в індійському місті Дхарамсала, де знаходиться уряд Тибету у вигнанні і представництво Далай-лами. 

За словами протестувальників, компартія Китаю здійснює геноцид їхнього народу, і ігри потрібно бойкотувати. Ще сотні тибетців пройшли маршем до штаб-квартири Міжнародного олімпійського комітету у швейцарській Лозанні. Вони звинуватили МОК у допомозі злочинам, що чиняться у Китаї щодо релігійних та етнічних меншин.

«Ми проти того, щоб МОК надавав право на проведення цих дорогоцінних ігор країні, де при владі диктаторський режим, який не поважає верховенство закону», — заявляє голова асоціації тибетців у Швейцарії Карма Чоекі.

За словами організатора акції, після попередніх пекінських Ігор 14 років тому понад 150 тибетців здійснили самоспалення через репресії у Тибеті. 

Як відомо, компартія захопила гірський регіон у 1950 році, назвавши це визволенням. З того часу її звинувачують у релігійних переслідуваннях тибетців. Напередодні ігор також зазвучали звинувачення в інших порушеннях. Так, за даними правозахисних організацій, у Китаї продовжуються репресії щодо мусульман-уйгурів, послідовників домашніх християнських церков та прихильників медитативної практики Фалуньгун. 

Водночас, китайський Олімпійський комітет заявив, що всі звинувачення сфабриковані, а глава Китаю Сі Цзіньпін зазначив, що Ігри будуть упорядкованими, безпечними та чудовими. Окрім того, США, Великобританія та кілька інших країн раніше оголосили про дипломатичний бойкот Олімпіади. Вони не відправлятимуть на відкриття високопоставлені делегації, однак спортсмени долучаться до змагань. Тепер про такий бойкот оголосила Індія. Її обурило те, що олімпійський факел, зокрема, ніс китайський солдат, який у 2020 році був замішаний у кривавому інциденті на спірній території між двома країнами. Тоді загинуло щонайменше 20 індійських військових.