Join the family ATR

Лідера «Ісламської держави» ліквідовано — американські військові провели операцію: ZAMAN

5 February 2022, 10:25
896

Лідера терористичного угруповання «Ісламська держава» було ліквідовано.

Про це заявив Пентагон. 

За словами його спікера Джона Кірбі, під час операції в сирійській провінції Ідліб американські військові оточили дім головного терориста в районі міста Атма біля кордону з Туреччиною. Внаслідок цього, Абу Ібрагім аль-Хашемі аль-Кураші вбив себе, підірвавши вибухівку. Разом з ним загинуло ще 12 людей, зокрема сім’я терориста.

«Він був рушієм єзидів на північному заході Іраку в 2014 році. Ми всі пам’ятаємо страшні історії масових убивств і знищення цілого поселення. Тисячі жінок і дівчат продано у рабство, зґвалтувано. І завдяки нашим хоробрим військам цього жахливого ватажка терористів більше немає», — заявив президент США Джо Байден.

Водночас, ООН висловила занепокоєння щодо повідомлень про загибель цивільних, а також заявила, що треба провести розслідування і знайти тих, хто несе за це відповідальність. Однак все ж організація схвалила усунення лідера «Ісламської держави».    

«Угруповання скоїло жахливі злочини й принесло трагедію і смерть тисячам чоловіків, жінок і дітей. І ми хочемо скористатися цією нагодою, щоб згадати про жертви та сім’ї жертв тероризму в усьому світі. І, звичайно ж, як ви знаєте, ООН загалом дуже підтримує зусилля в боротьбі з «Ісламською державою», тому будь-які успіхи слід вітати», — прокоментував представник ООН Фархан Хак.

В операції взяли участь десантні та бойові гелікоптери, ударні безпілотники, а також близько двох десятків американських спецпризначенців, які здійснили рейд до будинку, де переховувався головний терорист. Пентагон повідомляє, що із зони операції евакуювали десять осіб, зокрема дітей. Також відбувся бій між американськими військовиками та одним із соратників аль-Кураші і його дружиною. Обох було ліквідовано. Раніше міністр оборони США Ллойд Остін сказав, що операцію планували так, щоб мінімізувати смерті серед цивільних. Проте через складність цієї місії постраждали й невинні люди.