Join the family ATR

Пожвавлення перемовин заради спокою на континенті — мета візиту Макрона до Києва: ZAMAN

9 February 2022, 10:57
731

Пожвавлення перемовин заради спокою на континенті.

З цим до Києва прибув президент Франції Емманюель Макрон. 

Напередодні він мав тривалі, шестигодинні перемовини з російським диктатором Владіміром Путіним, де дійшов висновку, що наступні дні будуть вирішальними у питанні зниження напруги. 

Втім, на спільній пресконференції володар Кремля пригрозив французькому лідеру, що буде в разі прийняття України до НАТО.

Після зустрічі у Москві чимало медіа поширювали інформацію про нібито домовленість про позаблоковий статус України. Щоправда, у Києві французький президент це спростував і пояснив, що двері НАТО відкриті.  

Натомість Еманюель Макрон привітав холоднокровність України на тлі концентрації російських військ поблизу кордонів. А усі надії французький лідер покладає на мінський процес.

«Цей процес має просуватися незалежно від того тиску, який зараз чиниться на кордонах України, а військовий тиск є. Зокрема це загроза нових маневрів, нового перекидання військ. І цим Росія створює тиск на міжнародну спільноту, і я ці питання обговорив вчора з президентом Путіним. Мій намір, з яким я приїхав і до Москви і до Києва, це відновлення порядку на європейському континенті», — заявив Макрон. 

Водночас президент Зеленський сподівається на якнайшвидшу зустріч у нормандському форматі, але повірить у відкритість намірів Путіна, коли побачить результат. Глава держави наголосив, що не довіряє словам і очікує деескалації. 

Окрім того, Франція виділяє Україні мільярд 200 мільйонів євро для підтримки економіки.