Join the family ATR

Є шанс врегулювати кризу дипломатичним шляхом — Кулеба: ZAMAN

10 February 2022, 08:43
813

Є шанси врегулювати кризу на українському кордоні дипломатичним шляхом.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час спільної пресконференції з міністром закордонних справ, ЄС і співробітництва Іспанії Хосе Мануелем Альбаресом Буено. 

«Я хочу підтвердити слова Хосе Мануеля про те, що, дійсно, зараз є шанси на врегулювання кризи дипломатичним шляхом. І ті санкції, які були розроблені Європейським Союзом — це теж частина дипломатичного шляху», — заявив він.

Кулеба додав, що санкції розроблені таким чином, щоб вони були застосовані у разі подальшої чи нової хвилі збройної агресії Росії проти України.

«Санкційний пакет розроблений, і він працює вже як інструмент стримування від подальших агресивних дій Росії, але позиція України в тому, що РФ вдалася до грубих порушень, і за це її теж треба карати санкціями», — додав міністр. 

Глава іспанської дипломатії зазначив, що його країна готова разом з Євросоюзом до запровадження санкцій проти Росії у разі нової атаки на Україну, але вважає, що наразі слід зосередитися мирному вирішенні та діалозі.

«Ми працюємо разом із партнерами, щоб підтримати ці зусилля як у рамках ЄС, так і в рамках НАТО та ОБСЄ. Європейські партнери вже погодили цілу низку дуже важливих санкційних заходів, які будуть дуже швидко запроваджені у разі військової агресії проти України. Звісно, що це не є сценарієм, який ми хотіли би бачити, але ми до нього готові», — підкреслив Хосе Мануель Альбарес Буено.

А ось щодо поставок озброєнь Києву, Альбарес Буено зазначив, що політика Іспанії і ЄС у тому, що ця криза має вирішуватися через діалог.

«Якщо буде необхідність іти далі, тобто працювати над тим, щоб були застосовані вже погоджені заходи, тобто пакет санкцій, то в цьому напрямку також буде вестися робота. Але зараз — час дипломатичних зусиль, час переговорів, і треба працювати над цим, а не над якимись гіпотетичними сценаріями, які поки що не відповідають реальності», — підсумував він.