Join the family ATR

Окупанти закрили Ханський палац для відвідувачів — брешуть про фундамент: ZAMAN

10 February 2022, 10:04
912

Окупанти закрили Ханський палац для відвідувачів.

Це сталося після того, як у світському корпусі Ханського палацу тріснула стіна. 

Зараз це адміністративний корпус Хан-сараю, розташований на вході до палацу. Окупаційна «адміністрація» пояснила це помилкою під час проєктування реставраційних робіт. Нібито робітники не врахували, що будинок не має фундаменту. 

На думку делегата Курултаю кримськотатарського народу Едема Дудакова, таке пояснення — брехня. За його словами, якби корпус не мав фундаменту, він не простояв би 300 років. Причина в тому, що бутовий фундамент розсипався через ерозію. Волога розмивала бут через помилки так званих «реставраторів», які розпочали знищення палацу ще у 2017 році. 

Саме тоді почалися роботи, які під виглядом реставрації руйнують автентичність Хан-сараю, та створюють реальну загрозу знищення історико-культурної цінності пам'ятника. 

Омбудсмен Людмила Денісова звернулась до Секретаріату ЮНЕСКО з проханням «негайно відреагувати на факт порушення Росією міжнародного гуманітарного права на території Криму.

«Міжнародно визнані закони і звичаї ведення війни забороняють державі-окупанту привласнювати та знищувати культурні цінності, історичні пам’ятки. Зокрема, у порушення Гаазької Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, Росія насильницькими методами нав’язує свою культурну політику на території тимчасово окупованого Криму, позбавляючи корінне населення культурного права, самобутності та традицій. Звертаюся до Секретаріату ЮНЕСКО з проханням негайно відреагувати на факт порушення РФ міжнародного гуманітарного права на ТОТ Криму», — наголошує Денісова.