Join the family ATR

Список політв’язнів Кремля поповнюється — омбудсмен

11 February 2022, 11:43
1042

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону незаконно засудив 64-річного кримського татарина Зекір’ю Муратова до 11 з половиною років позбавлення волі та Вадима Бектемірова — до 11 років у колонії суворого режиму.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Відповідно до судового вироку, обоє впродовж перших трьох років перебуватимуть у тюрмі. А після відбування незаконного покарання будуть обмежені у свободі пересування та вільному виборі місця проживання. Кримських татар звинуватили за статтею 205.5 КК РФ — участь у діяльності Хізб ут-Тахрір, яка визнана в Росії терористичною», — повідомляє омбудсмен.

Як відомо, Зекір'я Муратов має інвалідність третьої групи, низку захворювань опорно-рухового апарату, а також — хронічну гіпертонію та стенокардію. Раніше він переніс кілька операцій.

Окрім того, під час оголошення вироків Вадиму Бектемірову та Зекір'ї Муратову біля так званого «Кримського гарнізонного військового суду» були затримані троє цивільних журналістів: Амар Абдулгазієв, Рустем Усеїнов та Алі Сулейманов. Денісова наголошує, що це є прямим перешкоджання здійсненню їхньої професійної діяльності.

«Засуджую незаконні судилища над кримськими татарами та іншими незаконно утримуваними громадянами України. Закликаю представників міжнародних місій, правозахисних організацій та дипломатичного корпусу змусити Росію припинити безпідставні затримання та судилища над незаконно ув’язненими громадянами України та повернути їх на Батьківщину», — звертається омбудсмен.