Join the family ATR

Вивчення релігії не є тероризмом — Вадим Бектеміров та Зекір’я Муратов отримали незаконний вирок: ZAMAN

12 February 2022, 08:38
802

Незаконно затримані окупантами Вадим Бектеміров та Зекір’я Муратов у протестних футболках з написами «Вивчення релігії — не тероризм, а інакодумство в Росії — злочин» зустріли вирок Південного окружного військового суду у Ростові-на-дону.

Присуд окупантів — 22 з половиною роки за ґратами на двох. З них 11 років у в’язниці та колонії суворого режиму для магістра шаріатських наук Вадима Бектемірова та 11 з половиною років для 64-річного інваліда 3 групи Зекір’ї Муратова. 

Двох кримських татар окупанти визнали винними у нібито «тероризмі». Адвокати наголошують, що ростовське судилище не має нічого спільного з правосуддям.

Упродовж десяти днів захист оскаржуватиме незаконний вирок. Адвокати кажуть, що мають подолати всі російські інстанції, щоб позиватися до Європейського суду з прав людини. 

Водночас, адвокат Еміль Курбедінов наголошує, що російські судилища — це конвеєр з переслідувань та знущань над кримськотатарським народом.

Десятки кримських татар подолали сотні кілометрів до Ростова-на-Дону, щоб підтримати бранців. Вони обурені абсурдними звинуваченнями та величезними термінами ув’язнення. Люди переконані, що таким чином окупанти тиснуть на весь кримськотатарський народ.

Чисельна підтримка бранців неабияк дратувала російських силовиків. Поліціянти блукали вздовж паркану, погрожували присутнім адміністративною відповідальністю, прикриваючись то антиковідними заходами, то недопущенням неузгоджених мітингів.

Окрім того, силовики усіляко чинили перепони громадським журналістам. Трьох кореспондентів, які висвітлювали судилище біля окупаційного «Кримського гарнізонного суду» затримали. Алі Сулейманов, Амар Абдулгазієв і Рустем Усеінов мали записати коментарі адвокатів, які брали участь дистанційно. Однак їх доставили до окупаційного відділку поліції, бо ті нібито фільмували військову частину. Згодом громадських журналістів відпустили.