Join the family ATR

Варварська «реставрація» — фахівці про стан Ханського палацу: ZAMAN

12 February 2022, 11:05
755

Пережив дев’ятибальний землетрус, але може не пережити російську окупацію.

Ханський палац, славетна резиденція Кримських ханів, що стоїть у Бахчисараї, роками зазнає руйнувань через недбалу реставрацію окупантів. 

Днями величезна тріщина пішла стіною адміністративного корпусу Ханського палацу. Це перший корпус, який розташований при вході до комплексу. Там розміщена адміністрація музею, а просто над тріщиною — вікно генерального директора. 

За словами делегата Курултаю Едема Дудакова, це сталося внаслідок недбалої і варварської реставрації. Про можливі наслідки він попереджав, ще коли окупанти взялися поглиблювати русло Чурук-Су, що протікає поруч. І це лише одна з цілої серії помилок, наголошує Дудаков. З 2017 року, коли окупанти взялися за псевдореставрацію, Ханський палац потерпає від некомпетентності проектувальників та будівельників.  

До так званої «реставрації» залучили не реставраторів, а звичайних будівельників. Водночас жодних вимог до збереження пам’ятки не було враховано. Через додаткове навантаження старих стін сучасними матеріалами по периметру Великої ханської мечеті пішли тріщини й потріскалися вітражі. 

Окрім того, автентична покрівля складалася з черепиці з місцевої глини й була закріплена без жодного цвяха. Але зараз мечеть комплексу вкрита сучасною черепицею, яку закріпили шурупами.

За словами археолога, кандидата історичних наук Аліє Ібрагімової, окупанти свідомо ігнорують кримськотатарських фахівців та плюндрують історичні пам’ятки.

Як відомо, резиденція славетних Ґераїв є у попередньому списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Фахівці б’ють на сполох, адже єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури втрачає автентичний вигляд та самобутність.