Join the family ATR

53 обшуки та 210 арештів в окупованому Криму — КРЦ опублікував статистику за рік: ZAMAN

14 February 2022, 07:20
645

53 обшуки, 366 затримань та допитів, 140 штрафів та 210 арештів відбулося у Криму лише за минулий 2021 рік.

Ці дані опублікував Кримськотатарський ресурсний центр, проаналізувавши, як часто порушувалися права людини в окупованому Криму. 

Маховик репресивної машини російських силовиків цього року не знижує своїх обертів. Так, у лютому окупанти знов провели облави. У середу, 9 лютого, силовики вдерлися до чотирьох осель кримських татар, перекривши на цей час мобільний зв’язок. Поза зоною доступу опинився адвокат Еміль Курбедінов, координатор Кримської солідарності Ділявєр Мємєтов та кореспондент об’єднання Зідан Аджикелямов. У Танковому під Бахчисараєм затримали Ансара Османова, у Сімферополі — Аметхана Абдулвапова, у Тиловому біля Севастополя — Ернеста Сейтосманова, а в Білогірську — Марлена Мустафаєва. Окупанти заарештували чоловіків до 7 квітня. Їм закидають нібито «тероризм» та «спробу захоплення влади в Росії». 

Окрім того, вже 6 місяців за гратами окупанти тримають першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джеляла та двоюрідних братів Ахтемових. 3 та 4 вересня окупанти зі зброєю в руках та, ховаючи обличчя в балаклавах, вдерлись до їхніх домівок і вивезли чоловіків у невідому напрямку. Згодом їх знайшли у буцигарні ФСБ Сімферополя. Окупанти звинуватили чоловіків у «диверсії на газопроводі» у селі Перевальне Сімферопольського району. Братів Ахтемових змусили обмовити себе та Нарімана Джеляла. На кадрах, які зняли окупанти, вони затинаються у складній термінології та зізнаються у тому, що начебто отримали по 2 тисячі доларів від Меджлісу та української розвідки, які, за версією окупантів, спільно готували план пошкодження труби у Перевальному. 

Згодом стали відомі подробиці як співробітники ФСБ вибивали потрібні свідчення з затриманих. Про це бранці розповіли у своїх листах, які передали через адвокатів. Асана Ахтемова викрали вночі. У катівні його прив'язали до стільця, а до вуха прикріпили дроти зі струмом. Після того, як Асан сказав, що зізнається у всьому, його побили та вивезли до лісу, по дорозі погрожуючи вбити.

Про погрози та маніпуляції силовиків, які змушували до псевдосвідчень, розповів і Наріман Джелял. Перший заступник голови Меджлісу був готовий до арешту після участі у саміті Кримської платформи у Києві. Адвокат Микола Полозов впевнений, що це помста РФ, а також привід визнати Меджліс терористичною організацію та розпочати ще масштабніші репресії проти кримських татар.

Зараз усі троє перебувають у Сімферопольському СІЗО. Окупаційні «судді» продовжили чоловікам арешт до 23 лютого. Підготовче засідання у сфабрикованій «справі» проти Нарімана Джеляла та братів Ахтемових призначили на 18 лютого. Судилище щодо так званої «диверсії на газопроводі» у Перевальному під Сімферополем відбудеться в окупаційному «Верховному суді» Криму.