Join the family ATR

Тортури в окупованому Криму — незгодних з окупацією викрадають та вбивають: ZAMAN

14 February 2022, 08:13
798

Аби придушити будь-який спротив в окупованому Криму, Росія використовує адміністративне, кримінальне право та пропаганду. Водночас незгодних з окупацією кримчан викрадають та вбивають.

На перший рік окупації припадає найбільше насильницьких дій — 28 людей зникли безвісти. 

Перший відомий випадок трапився 3 березня 2014 року. У цей день кримський татарин Решат Аметов вийшов з протестом на площу Леніна у Сімферополі. Під час одиночного пікету до нього підійшли троє бойовиків з так званої «самооборони Криму». Чоловіка швидко посадили до машини та увезли в невідомому напрямку. Понівечене тіло Аметова знайшли через два тижні у полі біля села Земляничне Білогірського району. Поруч із ним — кайданки. Голова була обмотана клейкою стрічкою. 

Водночас, рахунок тих, кого викрали та не знайшли, йде на десятки. Серед них — Ервін Ібрагімов. Члена Всесвітнього конгресу кримських татар викрали біля дому у Бахчисараї в травні 2016 року. На останніх кадрах видно, як машину чоловіка зупиняють невідомі у формі дорожньої поліції Росії та насильницькі заштовхують в мікроавтобус. Ервін пручається, намагається втекти. Відтоді — доля його не відома.

Аби змусити людей обмовити себе та інших до справ беруться кати. Правозахисники фіксують непоодинокі випадки тортур, які застосовують до затриманих у застінках ФСБ. Так, у грудні Крим шокувала історія мешканця Старого Криму Нарімана Аметова. Російськи окупанти викрали його з дому, вивезли у невідомому напрямку, закрили у підвалі, де було щонайменше п’ятеро окупаційних силовиків, і катували. Тортурами електричним струмом Нарімана Аметова змушували пройти перевірку на детекторі брехні. Апарат показав його невинуватість. Окупантів цікавили питання відносин Аметова з українськими органами влади та спецслужбами, його ставлення до терористичних організацій. Це тривало протягом півтори години. Потім дали текст, який Наріману необхідно було озвучити перед відеокамерою. За словами Нарімана, його змушували підписати документи, де було сказано, що він не має претензій до силовиків, про визнання злочинів та про співробітництво. Згодом, чоловіка вивели з підвалу з мішком на голові та везли близько півтори години. Неподалік Старого Криму, де живе Наріман, його виштовхнули з машини та поїхали геть. Навіть усвідомлюючи, що за це окупанти можуть йому помститися, Наріман знайшов у собі мужність говорити про це.

Усі ці злочини фіксують правоохоронці, зокрема прокуратура АР Крим та Севастополя. На тих, хто катує людей, фабрикує проти них «справи» та керує цим беззаконням чекає суд. Серед них, зокрема, співробітник «Центру по боротьбі з екстремізмом» Руслан Шамбазов. Він відомий тим, що катував кримського татарина Рината Параламова та інших політичних бранців, а також причетний до переслідування адвокатів Еміля Курбедінова та Едема Семелдяєва. 

У списку Ради національної безпеки і оборони України від 30 грудня 2021 року 52 прізвища тих, проти кого держава застосувала персональні санкції. 

Санкційний список російських окупантів та колаборантів в окупованому Криму розширив і Європейський Союз. Туди потрапили ще вісім людей за підрив територіальної цілісності України. Це так звані «судді» Михайло Белоусов, Андрій Довгополов, Віктор Можелянський та Галина Редько, прокурор з Ростова-на-Дону Євген Колпиков, слідчий окупаційного управління Слідчого Комітету Магомед Магомедов, а також окупаційні керівники ФСБ та Слідкома в Криму Леонід Михалюк та Володимир Терентьєв. 

Однак покарати злочинців можна буде лише після деокупації. Розголос цих злочинів — наразі єдина можливість захистити кримських татар від тортур.