Join the family ATR

Залякування незалежних журналістів у Криму — омбудсмен про незаконний вирок Єсипенку: ZAMAN

17 February 2022, 08:43
837

Окупаційний «Сімферопольський райсуд» оголосив вирок у вигляді 6 років колонії та штраф у 110 тисяч рублів позаштатному журналісту «Радіо Свобода» Владиславу Єсипенку.

На судилище не пустили нікого, а бранця Єсипенка визнали винними у «незаконному зберіганні та перевезенні вибухівки». 

Як повідомлялося, напередодні окупаційні прокурори вимагали для Єсипенка 11 років колонії. Водночас, захист українського бранця наполягав на виправданні через грубі порушення у процесі, зокрема нехтування правом на захист. 

У своєму останньому слові на судилищі Єсипенко порівняв окупантів, що його катували, з чекістами, які вбили його діда у 1937 році. 

Президент «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай закликав негайно звільнити журналіста.

«Владислава затримали без жодних підстав, жорстоко катували, щоб домогтися «визнання», зробленого для телебачення, і піддали фіктивному судовому процесу, який тривав вісім місяців. Владислав має бути негайно звільнений, і йому мають дозволити возз’єднатися з дружиною і дочкою, які чекали на його повернення додому з березня минулого року», — заявив він. 

Листом підтримки до Владислава Єсипенка звернувся й інших бранець, якого звинувачують у нібито «диверсії», Наріман Джелял. Вони познайомилися в сімферопольському СІЗО та спілкуються листами.  

«На жаль, ми познайомилися з Владом лише за ґратами. Бачилися всього два рази. Були раді зустрітися. Його тримають в так званому «монастирі» — окремій будівлі СІЗО для жінок. Він там не єдиний чоловік. Робиться це задля ізоляції окремих в'язнів один від одного, та від усіх інших. Звичайно, помістити нас обох у спецблок, де знаходжусь я, не могли. Тому ми майже однаково ізольовані. Тримайся Влад! Тримайся друже», — пише Джелял.

Окрім того, незаконний вирок за сфабрикованою «справою» засудила Уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова.  

«Вирок Владиславу Єсипенку є прикладом залякування незалежних журналістів, придушенням свободи думки в тимчасово окупованому Криму та ще одним свідченням політики переслідування та репресій українських громадян країною-окупантом. Звертаю увагу міжнародної спільноти на систематичне порушення країною-агресором прав українських громадян за політично вмотивованими обвинуваченнями», — наголосила омбудсмен. 

Нагадаємо, що Владислав Єсипенко висвітлював соціальні та екологічні проблеми окупованого Криму. Його схопили 10 березня минулого року, після акції біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Сімферополі. Окупанти заявили, що Єсипенко нібито збирав дані для української розвідки та перевозив вибухівку. Згодом, впродовж двох днів бранця катували електричним струмом та нещадно били, аби Владислав обмовив себе.