Join the family ATR

Спецрежим господарської діяльності на Донеччині та Луганщині — бізнес-спільнота підтримує

17 February 2022, 15:58
942

Законопроєкт «Про запровадження спеціального режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку у Донецькій та Луганській областях», який 16 лютого підтримали народні депутати, отримав високу оцінку бізнес-спільноти під час його обговорення.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Як відомо, віцепрем'єр-міністр України — Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук ініціювала консультаційні обговорення законопроєкту у Краматорську в січні цього року. Тоді з’ясувалося, що підтримують його також і в громадських організаціях.

«Жити та працювати так само як і в інших областях України. Заробляти й почуватися у безпеці. Саме цього зараз потребують мешканці Донеччини та Луганщини. Розроблена експертами, ухвалена Урядом Стратегія економічного розвитку регіону і закони, які забезпечують її реалізацію, створюють кращі передумови для успішного ведення тут бізнесу, збільшення кількості робочих місць, поліпшення добробуту. Наше завдання дати умови розвитку громадам, що страждають від згубного впливу війни. Переконана, що депутатський корпус підтримає ініціативи, спрямовані на відновлення економічного розвитку регіону», зауважує Верещук.

У міністерстві зазначають, що документ пропонує такі новації:

  • можливість створювати території пріоритетного розвитку (ТПР) зі спеціальними режимами господарської діяльності в Донецькій та Луганській областях на трьох рівнях (територіальний, рівень громад, прилеглих до окупованої території та індустріальні парки);
  • запровадження Фонду консорціумного фінансування, який залучатиме державні, донорські та кредитні кошти під соціальні ініціативи, важливі інфраструктурні проєкти, страхування воєнно-політичних ризиків у регіоні.

Окрім того, зазначений документ визначає органи управління та їх повноваження на ТПР, зокрема правові засади діяльності центрального органу виконавчої влади з питань управління ТПР.

Нагадаємо, що законопроєкт «Про запровадження спеціального режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку у Донецькій та Луганській областях», розроблений в межах Стратегії економічного розвитку Донецької та Луганської областей, був зареєстрований у Верховній Раді на початку грудня 2021 року.