Join the family ATR

Спеціальний режим господарської діяльності — як зміниться життя прифронтового регіону

18 February 2022, 16:36
1086

Парламентарі підтримали законопроєкт, який, як очікується, стане дорожньою картою відновлення прифронтових територій.

Йдеться про законопроєкт «Про запровадження спеціального режиму господарської діяльності на території пріоритетного розвитку у Донецькій та Луганській областях», що він передбачає перетворення цих областей у території пріоритетного розвитку.

 «Це означає створення територій пріоритетного розвитку (ТПР) із спеціальними режимами господарської діяльності на трьох рівнях (територіальному, рівні громад, прилеглих до окупованої території й індустріальні парки). Окрім того, з’явиться Фонд консорціумного фінансування, який залучатиме державні, донорські та кредитні кошти під соціальні ініціативи, інфраструктурні проєкти, страхування воєнно-політичних ризиків у регіоні. Також законопроєкт визначає органи управління та їх повноваження на ТПР, зокрема правові засади діяльності центрального органу виконавчої влади з питань управління ТПР», — пояснює у своєму блозі аналітик та військовий журналіст Геннадій Карпюк.

Як обіцяють розробники та автори законопроєкту, ця новація дозволить створити сприятливий інвестиційний клімат у регіоні, комфортні умови для розвитку інновацій та сучасну ринкову виробничу і транспортну інфраструктуру. Вона також здатна забезпечити сталий розвиток територіальних громад (зокрема, прилеглих до тимчасово окупованих територій); зміцнити міжрегіональні соціально-економічні зв’язки та кооперацію, створити нові робочі місця у регіоні.