Join the family ATR

У Радбезі ООН закликали РФ не визнавати «ЛДРН» — підриває Мінські угоди: ZAMAN

19 February 2022, 09:02
1338

У Радбезі ООН закликали Росію не визнавати власні псевдоутворення на окупованому сході України та підтвердили, що не бачать ознак деескалації біля кордонів нашої держави.

Засідання скликала Росія, яка нині головує у Раді Безпеки. ЇЇ представник намагався звинуватити Україну у нехтуванні Мінськими угодами, а також прекласти провину за атаку на Станицю Луганську у четвер. 

Нагадаємо, що саме російські окупанти обстріляли прифронтове село з важкої артилерії. Постріли з окупованої території влучили у дитячий садок та пошкодили цивільну інфраструктуру. 

Однак, на звинувачення РФ ніхто не пристав. А от український представник Сергій Кислиця наголосив, що підривом Мінських угод є саме визнання російських утворень так званих ЛДНР. 

«Наша позиція залишається незмінною: визнання Росією так званих «Донецької та Луганської народних республік» буде рівносильним її умисному виходу з Мінських домовленостей. Такі дії завдадуть серйозного удару політико-дипломатичному врегулюванню, над яким Україна та її партнери активно працюють», — заявив Кислиця.

За його словами, у Росії є вибір: стати на шлях деескалації і дипломатичного діалогу або випробувати рішучу консолідовану відповідь міжнародного співтовариства.

«Росії не вдасться замаскувати російські окупаційні адміністрації на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей як «незалежні утворення» або свою власну участь як сторони збройного конфлікту на Донбасі, Якщо президент Росії схвалить постанову Держдуми, це матиме набагато ширші, руйнівні наслідки для міжнародного порядку, заснованого на правилах, та архітектури глобальної безпеки», — додав український представник. 

За підсумками засідання Франція, Німеччина та ще чотири європейські країни закликали Росію в ООН не визнавати російські псевдоутворення.