Join the family ATR

Ми нікому нічого не винні і своє не віддамо — Зеленський: ZAMAN

23 February 2022, 07:53
1659

Ми нікому нічого не винні і своє не віддамо, а вся відповідальність за наслідки агресії лежить на Росії.

Такими словами до українського народу звернувся президент Володимир Зеленський. 

Визнання Москвою окупаційних «адміністрацій» обговорювали на засіданні Ради нацбезпеки і оборони України. Глава держави також мав телефонні розмови з лідерами Сполучених Штатів, Великої Британії, Німеччини, Франції та президентом Європейської ради. Президент наголосив, що дії Росії кваліфікуються, як нехтування домовленостями та підрив територіальної цілісності нашої держави. 

Він додав, що на тлі загострення безпекової ситуації Україна ініціювала низку зустрічей — зокрема зустріч сторін Будапештського меморандуму, екстрене засідання Ради Безпеки ООН, спецзасідання ОБСЄ та екстрене скликання саміту в «Нормандському форматі». 

Президент також розглядає можливість розірвання дипломатичних відносин із Росією. Про це він заявив у вівторок на спільному брифінгу з естонським колегою. Відповідний запит прийшов від Міністерства закордонних справ. 

Окрім того, міністр закордонних справ України закликав Світ не зволікати із санкціями проти Москви. Про це Дмитро Кулеба говорив телефоном із Державним секретарем США, міністрами закордонних справ Канади, Великої Британії та керівником зовнішньої політики Євросоюзу. 

Відключити Росію від міжнародної платіжної системи SWIFT та заморозити «Північний потік-2» закликала Верховна Рада України. У своїй заяві парламентарі наголосили, що визнанням своїх окупаційних «адміністрацій», Росія де-факто вийшла з Мінських домовленостей. У відповідь Верховна Рада закликає уряди та парламенти іноземних держав сприяти зміцненню оборони України та заборонити експорт до Росії високих технологій, що стосуються зброї та енергетики. Звернення підтримали 336 народних обранців, серед яких навіть знайшлося 3 голоси від фракції ОПЗЖ.