Join the family ATR

Mende tek sen barsıñ, milletim — диктант до Дня рідної мови: ZAMAN

23 February 2022, 08:31
1286

У Міжнародний день рідної мови відбувся онлайн-диктант кримськотатарською.

Текст диктанту читала поетеса та письменниця Сеяре Кокче у прямому ефірі з Facebook-сторінки громадської організації «Nefes» у Сімферополі. 

Диктант було присвячено бранцям Асану та Азізу Ахтемовим, а також першому заступнику голови Меджлісу Наріману Джелялу, яких окупанти вже півроку тримають у неволі, та всім іншим кримським політв’язням.

Долучитися до написання могли охочі з різних куточків світу, незалежно від віку, національності та рівня знання мови. У Києві разом писали диктант члени Меджлісу кримськотатарського народу, журналісти та активісти, а також ті, хто прийшли до Кримського дому.

«Тут зібралися не тільки кримські татари, тут були разом і українці — ті, хто вивчає в стінах Кримського дому кримськотатарську мову. Для нас всіх це було дуже цікаво, і сам текст був дуже сильний, зворушливий і мотивуючий. Тому ми писали з радістю, з сумом, з болем, з думками про рідний Крим, про рідних людей», — каже голова ГО «Кримська родина» Аніфе Куртсеітова. 

Ось Анна вивчає кримськотатарську мову лише четвертий місяць, але вже добре знає правопис та має чималий словниковий запас, тож диктант написала успішно. Каже, вивчити кримськотатарську їй найкраще допомагають вірші та художні твори.

«Я вивчаю вірші — так я корегую свою вимову і правопис. Мені подобається вчити вірші, оскільки так можна вловити мелодію звучання кримськотатарської мови, так ви можете швидше і легше опанувати певні ази. Я читала переклад кримськотатарською «Лісової пісні» Лесі Українки», — ділиться учасниця диктанту Анна Мінкенберг.

Диктант можна було писати як кирилицею, так і латинкою. Протягом години після закінчення учасники мали відправити фото чи скан написаних від руки текстів на електронну скриньку організації «Nefes», обов'язково вказавши ім'я, адресу, номер телефону і посилання на свою сторінку в Facebook чи Instagram. Ті, хто написали диктант без помилок, отримають подарунки. Результати дізнаємось 21 березня на Facebook та Instagram сторінках організації «Nefes».