Join the family ATR

Російські війська обстрілюють українські лікарні та медтранспорт — омбудсмен

2 March 2022, 13:37
885

Російські загарбники проводять цілеспрямовані обстріли медзакладів і медтранспорту, порушуючи право на життя та здоров’я українців.

Про це на своїй сторінці у Facebook заявила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Вона зазначила, що міжнародне гуманітарне право забороняє під час збройних конфліктів напади, спрямовані проти медичного персоналу та об’єктів.

«Але ворог підступно цілить по лікарнях та вбиває медиків. Під Києвом окупанти розстріляли лікаря М. Калабину, яка намагалася врятувати поранену ними дитину. З артилерії обстріляно лікарню № 3 у Харкові, Василівську лікарню у Запорізькій області, військовий шпиталь під Києвом, пологові будинки у мм. Житомирі та Маріуполі та багато інших закладів», — зазначила омбудсмен.

При цьому, за даними Денісової, загарбник відмовляє у встановленні «зелених коридорів» для вивезення поранених та мирного населення і доставлення медикаментів, залишаючи як українців, так і власних військових на смерть.

На її переконання, такі дії російських військових є черговим свідченням геноциду українського народу та мають бути враховані кримінальним судом у Гаазі.

«Звертаюсь до Делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні у рамках свого мандату сприяти встановленню «зелених коридорів» для вивезення мирних жителів та поранених з населених пунктів, де проводяться активні бойові дії, та наданню належної гуманітарної допомоги», — поінформувала український омбудсман.

Окрім того, Денісова закликала міжнародну спільноту врахувати ці факти винищення мирних українців, максимально посилювати санкційний тиск на державу-терориста та прийняти нарешті рішення про закриття неба над Україною.

«Україна бореться не лише за себе, Україна бореться за весь цивілізований світ», — написала вона.